A dió jótékony hatásai

Az ősz beköszöntével kicsit átalakul az étkezésünk egyre több olajos magvat kíván a szervezetünk. Szerintem azzal mindenki egyetért, hogy az egyik nagy kedvenc a dió hiszen nemcsak az íze finom hanem nagyon sokféleképpen fel lehet használni. Ha napi szinten fogyasztunk belőle akkor számos antioxidánst bevihetünk a szervezetünkbe. A dió kitűnő fehérje forrás így a vegánok is előszeretettel fogyasztják. Vitamin és ásványi anyag tartalma is kimagasló így pl. B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz, sőt, kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink, kálium és mangán is bőségesen megtalálhatóak benne. Rostforrásként is célszerű gondolni a dióra, így az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásával.
A magas vérnyomás remek ellenszere, de a magas koleszterinszint is csökkenthető segítségével. Ha megnézzük a dió pont úgy néz ki mint az agy és valóban nagyon jó hatással van az agyi erekre. Igen magas antioxidáns tartalma van, viszont fontos, hogy ne pirítsuk meg mert akkor elveszíti hatékonyságát.
Őszi téli időszakban gyakoriak a meghűléses betegségek aminek a kellemetlen velejárója a köhögés. Ez ellen bevethető a mézes dióbél fogyasztása. Ha otthon készítjük el 1:1 arányban keverjünk el mézet és diót majd kis vízzel felöntve kortyolgassuk napközben akár napi 2 pohárnyit is.
Mivel a dió sok magnéziumot tartalmaz, így segítségével a hétköznapokban a stressz ellen is sokat tehetünk. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a magnéziumhiány napjaink emberének nem ismeretlen, és táplálkozási szokásoktól függetlenül mindig szükség lehet egy kis pótlásra. Napi fogyasztásával azonban nem csak az idegek védelme érdekében tehetünk, hanem külsőnkön is megmutatkoznak jótékony hatásai. A bőr és a haj egészségesebbé válik, sőt a nemi aktivitás is növelhető a diónak köszönhetően, ráadásul mindez természetes módon. A bőrre ráadásul E-vitaminjaival is hatással van, tehát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is élvezhetjük a dió pozitívumait.
Mivel a magnéziumhiány miatt gyakoriak lehetnek a láb ill. talpgörcsök a dió fogyasztásával természetes módon hozzájárulhatunk a magnézium pótlásához.
Aki pedig szeret sütni annak íme egy igazi diós süti recept.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortakarikához:
Piskóta:
6 tojás
350 g porcukor
10 ek. víz
150 g darált dió
300 g liszt
2 tk. sütőpor
Krém:
6 nagy egész tojás
200 g cukor
3 ek. eszpresszó
225 g szobahőmérsékletű vaj
A tetejére:
dió díszíteni
1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket a porcukorral habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákat és a vizet. A sütőport, a lisztet és a darált diót összekeverjük, majd ezt a keveréket két-három részletben a tojáshabba forgatjuk óvatosan.
2. A tésztát egy 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük (ha szükséges, előtte kizsírozzuk és kilisztezzük a formát). 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a piskóta. A kész piskótát hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az eszpresszót. Nagyon alacsony lángon vagy vízgőz felett, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Pár percig hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a vajat. Teljesen kihűtjük.
4. A kihűlt krémet egy elektromos mixer segítségével kihabosítjuk.
5. A piskótát keresztben három egyforma lapra vágjuk, érdemes úgy manőverezni, hogy ami sülés közben az alja volt, az legyen majd a teteje - általában az a legsimább.
6. Az alsó és a második piskótalapot is megkenjük a krémmel, rátesszük a harmadik lapot, majd a maradék krémmel körbekenjük a torta tetejét és az oldalát is. Végül dióval díszítjük.
Jó étvágyat és jó egészséget Mindenkinek!
A cikk és a recept forrása: "internet"