Itt a medvehagyma szezon

2021.04.10

A medvehagyma nevét nem véletlenül kapta hiszen terméseit előszeretettel fogyasztják a barna medvék de még a vaddisznók is gyakran kiássák a föld alól.

A medvehagyma illata és élettani hatása is hasonlít a fokhagymáéhoz, azonban van amiben még felül is múlja azt.

Még virágzás előtt ami (április-májusra) tehető szedhetjük a hatalmas gyógyerővel rendelkező friss leveleket. Azonban nem összetévesztendő a gyöngyvirággal vagy őszi kikericcsel mivel mindkettő súlyosan mérgező az emberi szervezet számára. Kedvezően hat az emésztőrendszerre; a gyomor- és bélműködés javulása jobb közérzetet eredményez. Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vér-nyomás ellen. 

A medvehagyma kedvelt fűszernövény is egyben. Leveleit legjobb frissen fogyasztani, de tartósíthatjuk is, leginkább fűszerolajban, amivel később leginkább salátákat ízesítünk majd. Apróra vágott levelét vajba is keverhetjük, az ezzel megkent pirítós kiváló, ízletes lakoma.

Vér és béltisztító hatása révén különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Ha frissen használjuk fel a leveleit rendkívül jó hatással van a vesékre és húgyhólyagra ezáltal serkentve a vizeletürítést is. Mivel a vese egyik feladata a vér tisztítása ezért fontos, hogy támogassuk a vese működését. Rendben tartja az ereket, csökkenti a vérnyomást.

Mivel a vérzés kockázatát fokozza így nem javasolt véralvadásgátló szerekkel együtt tartósan fogyasztani. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelet mellett javasolt.


Magas kén és magnézium tartalommal rendelkezik.

Kutatásokkal bizonyították, hogy az európai medvehagyma fajták sokkal jobb minőségűek a közönséges fokhagymánál. A medvehagymában négy és félszer magasabb a kéntartalom, mint a fokhagymában. A kén fontos alkotóeleme a szervezetünknek. Kordában tartja a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögösödést, vagyis: nagy szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke megelőzésében is. Fogyasztás után a medvehagyma nem okoz kellemetlen szájszagot, ugyanis a benne rejlő kén vegyületek proteinné alakulnak. Ezzel szemben a fokhagymában a kén "szabad" állapotban található. A medvehagymában az ásványi anyagok is nagyobb mennyiségben találhatók meg, mint a fokhagymában. Ilyen fontos ásványi anyag a magnézium amely csökkenti a stresszt, védi a vérkeringést, különösen a szívet. A magnéziumhiány tünete pedig lehet lábgörcs, gyomorgörcs és a nyugtalanság is.

Sokféleképpen elkészíthető ezért érdemes minél többféleképpen felhasználni ezt az igen hasznos növényt.

Levest vagy akár burgonyás ételeket is fűszerezhetünk vele. A medvehagyma krémleves vajgaluskával isteni finom nekem az egyik kedvencem. Spenóthoz hasonlóan főzelékként is elkészíthető. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

© 2021 Fitt-Pedikűr Budapest, 1204. Nagysándor József utca 52.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.