
Szilva az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse

A szilva jótékony hatásai
Az ősz közeledtével egyes gyümölcsök szezonja lecseng helyettük viszont megjelennek a hazánkban is igen közkedvelt őszi gyümölcsök, amelyek közül a szilvát szeretném most kiemelni, mivel számos jótékony hatása közül az egyik pont az általam is sokat emlegetett emésztőrendszerrel kapcsolatos.
A szilva egy igazi ásványianyag-bomba.
A szilvát már egészen kis kortól lehet fogyasztani nyersen is de számos feldolgozott formája is létezik kezdve a mindenki által ismert szilvalekvártól az aszalt szilváig, vagy folyékony változata a szilvalé is nagyon finom.
Július végén kezd érni és egészen október végéig szedhetjük, majd élvezhetjük a friss szilva jótékony hatásait valamint számos formában fel is dolgozhatjuk.
A sárgától egészen a sötétkékig mindenféle árnyalatban megtalálhatjuk, alakja is igen változatos lehet. A szilva jótékony hatásai közül leginkább az emésztést segítő tulajdonságát ismerjük pedig ezen kívül is számos előnye van ha gyakrabban fogyasztjuk.
Nem tartalmaz telített zsírokat a friss szilva kalóriatartalma alacsony ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Székrekedés esetén természetes hashajtóként alkalmazzák mivel a benne lévő rost valamint a szorbit és szatén serkentik az anyagcserét.
C-vitamin tartalma számos betegség leküzdésében segít hiszen a C-vitamin hatékony antioxidáns. A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.
Ásványi anyagok közül kiemelkedő a magnézium tartalma valamint a kálium, vas és fluorid tartalma. A vasnak pedig a vörösvérsejt képződésében van fontos szerepe.
K vitamint is tartalmaz tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
Tisztítókúrát is tarthatunk a szilvával mivel több mint 80%-a víz így kiváló szomjoltó is egyben. A szilva héjában cellulóz található valamint rostos húsának köszönhetően jó vizelethajtó.
Ha szeretjük az aszalt szilvát naponta egy-két marékkal elfogyasztva nagyon jól salaktalanítja a beleket ezáltal méregtelenítve a szervezetet.
Az aszalt szilvával azonban vigyázzunk amennyiben cukorbetegek vagyunk vagy diétázunk mivel ebben a formában igen magas a cukortartalma.
Nem utolsó sorban nagyon finom ételek készíthetőek a szilva felhasználásával a levesektől kezdve a legkülönbözőbb szilvás lepényekig, szilvás pitékig.
Mindenki fogyassza egészséggel ezt az igen sokoldalú hazai gyümölcsöt.