Szilva az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse

2021.08.18

A szilva jótékony hatásai

Az ősz közeledtével egyes gyümölcsök szezonja lecseng helyettük viszont megjelennek a hazánkban is igen közkedvelt őszi gyümölcsök, amelyek közül a szilvát szeretném most kiemelni, mivel számos jótékony hatása közül az egyik pont az általam is sokat emlegetett emésztőrendszerrel kapcsolatos.

A szilva egy igazi ásványianyag-bomba.

A szilvát már egészen kis kortól lehet fogyasztani nyersen is de számos feldolgozott formája is létezik kezdve a mindenki által ismert szilvalekvártól az aszalt szilváig, vagy folyékony változata a szilvalé is nagyon finom.

Július végén kezd érni és egészen október végéig szedhetjük, majd élvezhetjük a friss szilva jótékony hatásait valamint számos formában fel is dolgozhatjuk.

A sárgától egészen a sötétkékig mindenféle árnyalatban megtalálhatjuk, alakja is igen változatos lehet. A szilva jótékony hatásai közül leginkább az emésztést segítő tulajdonságát ismerjük pedig ezen kívül is számos előnye van ha gyakrabban fogyasztjuk.

Nem tartalmaz telített zsírokat a friss szilva kalóriatartalma alacsony ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Székrekedés esetén természetes hashajtóként alkalmazzák mivel a benne lévő rost valamint a szorbit és szatén serkentik az anyagcserét.

C-vitamin tartalma számos betegség leküzdésében segít hiszen a C-vitamin hatékony antioxidáns. A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.

Ásványi anyagok közül kiemelkedő a magnézium tartalma valamint a kálium, vas és fluorid tartalma. A vasnak pedig a vörösvérsejt képződésében van fontos szerepe.

K vitamint is tartalmaz tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Tisztítókúrát is tarthatunk a szilvával mivel több mint 80%-a víz így kiváló szomjoltó is egyben. A szilva héjában cellulóz található valamint rostos húsának köszönhetően jó vizelethajtó.

Ha szeretjük az aszalt szilvát naponta egy-két marékkal elfogyasztva nagyon jól salaktalanítja a beleket ezáltal méregtelenítve a szervezetet.

Az aszalt szilvával azonban vigyázzunk amennyiben cukorbetegek vagyunk vagy diétázunk mivel ebben a formában igen magas a cukortartalma.

Nem utolsó sorban nagyon finom ételek készíthetőek a szilva felhasználásával a levesektől kezdve a legkülönbözőbb szilvás lepényekig, szilvás pitékig.

Mindenki fogyassza egészséggel ezt az igen sokoldalú hazai gyümölcsöt.

© 2021 Fitt-Pedikűr Budapest, 1204. Nagysándor József utca 52.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.